
- U bevindt zich hier:
- Home
- Thema's
- Vergunningen
- Omgevingsvergunning
Omgevingsvergunning
Je kunt een omgevingsvergunning digitaal aanvragen via het Omgevingsloket met behulp van DigiD of eHerkenning. In het Omgevingsloket kun je ook eenvoudig met de vergunningencheck controleren of je voor jouw werkzaamheden een vergunning nodig hebt of dat een melding volstaat.

Waarom heb je een omgevingsvergunning nodig?
In Etten-Leur heb je een omgevingsvergunning nodig voor activiteiten die de fysieke leefomgeving beïnvloeden, zoals (ver)bouwen of het aanleggen van bijvoorbeeld een parkeerterrein. De vergunning zorgt ervoor dat jouw plannen voldoen aan de wet- en regelgeving en helpt om problemen of boetes achteraf te voorkomen. Het is belangrijk om deze vergunning goed te regelen voordat je aan de slag gaat. Een omgevingsvergunning vraag je digitaal aan via het Omgevingsloket met DigiD of eHerkenning. Via het Omgevingsloket kun je via de vergunningencheck ook snel nagaan of je voor jouw werkzaamheden een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen.
Aanvragen omgevingsvergunning
In uw aanvraag geef je informatie over de werkzaamheden en activiteiten die jij gaat uitvoeren. Voor de aanvraag zijn ook bijlagen nodig. Bij het doorlopen van jouw aanvraag via het Omgevingsloket staat precies aangegeven welke bijlagen nodig zijn.
Afhandeling omgevingsvergunning
De beslistermijn voor de reguliere procedure is acht weken. Deze termijn kan één keer met zes weken worden verlengd. Soms kan de uitgebreide procedure van toepassing zijn. De beslistermijn voor de uitgebreide procedure is zes maanden. Ook deze termijn kan één keer met zes weken worden verlengd. In de ontvangstbevestiging lees je terug welke procedure op jouw aanvraag van toepassing is. De beslissing op uw aanvraag wordt bekend gemaakt op officiële bekendmaking.
Jij ontvangt de omgevingsvergunning per e-mail. Wel hebben belanghebbenden, zoals je buren, daarna nog zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen het besluit. Je kunt tot die tijd dan ook beter even wachten met de uitvoering van jouw plannen.
Kosten
Voor de behandeling van jouw vergunningaanvraag betaal je leges. Je betaalt deze ook als jouw aanvraag wordt geweigerd of als jouw aanvraag buiten behandeling wordt gelaten. De kosten vind je in onze legesverordening.
Nut en noodzaak
De omgevingswet regelt dat bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning moet worden aangegeven in hoeverre inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen zijn betrokken bij de voorbereiding van de aanvraag en zo ja, hoe zij zijn betrokken en wat de resultaten zijn. Het is in de meeste gevallen niet verplicht, maar het kan wel helpen om een plan sneller en beter te laten slagen. Voor sommige activiteiten is participatie wel verplicht. De gemeenteraad heeft een aantal activiteiten aangewezen waarbij participatie verplicht moet worden toegepast. Het gaat om activiteiten die niet binnen het omgevingsplan passen en waarvoor een vergunning nodig is.
Over Omgevingsvergunning
Wil je meer informatie over Omgevingsvergunning?
